Home / Last van Cryptostress?

Blog: Facts & info

Het Behandelhuis wil jou op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen en inzichten binnen ons vakgebied. Zodoende plaatsen wij met regelmaat nuttige facts & info op deze blog pagina. Lees hieronder meer en neem contact met ons op als je wilt weten wat we jou kunnen bieden.

Last van Cryptostress?

Veel mensen hebben in de afgelopen tijd de verleiding niet kunnen weerstaan om een gedeelte van hun spaargeld in cryptovaluta te investeren. “Een boot die je niet wilt missen” tot “een betere investering van je geld dan het laten staan op een spaarrekening met nagenoeg geen rente”. Het zal voor velen een reden zijn geweest om de uitdaging aan te gaan.

Inlezen hoe je een wallet aanschaft, op welke manier je aan bitcoins komt en waar je deze vervolgens om kunt wisselen om te handelen in gewenste cryptovaluta, het zijn onderwerpen geweest waar je je in moest verdiepen om actief te worden op de cryptomarkt. Ook zal je hoogstwaarschijnlijk de nodige opwinding hebben ervaren in het bepalen van de juiste coin(s), het moment van aankoop en mogelijke verkoop. Voor aanzienlijk wat mensen is het checken van de e-wallet voor een update inmiddels dagelijkse kost geworden.

bitcoin-3029371_1920

Wat aanvankelijk begon als een leuk verzetje met vermeend uitzicht op een riante uitbetaling van de investering op termijn, is voor velen inmiddels veranderd in een stressvolle situatie. Voor degenen die een mooie winst hebben behaald, dient de vraag zich aan wat het juiste moment van verkoop is. Maar ook aanzienlijk wat mensen hebben een gedeelte van hun inleg zien verdampen, wat spanning en lastige keuzes met zich mee heeft gebracht over hoe verder te handelen. Je vraagt je wellicht af of je het verlies moet nemen en eruit moet stappen, je moet overstappen naar een andere coin of ‘HODL’ met de verwachting/hoop dat het allemaal weer aan zal trekken.

Wat mensen zich op voorhand mogelijk onvoldoende hebben gerealiseerd, is dat een minder gunstige uitwerking van hun investering ook tot de mogelijkheden behoorde. En wanneer deze situatie zich aandient maakt de aanvankelijke euforie en prettige spanning, plaats voor stress en irritatie over de negatieve effecten van de aankoop. Hoe ga je hier nu eigenlijk mee om? Welke opties kun je overwegen en welke technieken en oefeningen zijn goed om toe te passen bij het managen van deze extra bezigheid in het dagelijks handelen? Lees hieronder meer over de manier hoe je zorgt voor een gezonde verdeling van je dagelijkse activiteiten!

1) Aandacht voor je gedachten en focus zorgt voor toegenomen controle en rust.

Wanneer je je meer bewust bent van gedachten, is er minder kans om vanuit een impuls tot beslissingen te komen. Dit lijkt een inkoppertje maar we staan er toch echt even bij stil. Mensen zijn doorgaans het best in staat om tot een weloverwogen keuze te komen wanneer er een zekere balans is tussen cognitie en emotie. Je bent hierdoor beter in staat om situaties te overzien. Wanneer iemand zijn spanningsniveau stijgt, verandert doorgaans de verdeelsleutel tussen emotie en ratio wat weer van invloed is op het denken.

Bij oplopende spanning handelen mensen meer vanuit impuls, neemt het vermogen tot kalmte bewaren af en is men minder in staat om situaties vanuit meerdere standpunten te overzien. Neem zodoende tijd om te bepalen hoe jij doorgaans handelt in meer stressvolle situaties. Welke ‘denkfouten’ kunnen zich aandienen en hoe wil je hiermee omgaan? Heb je op een rustig moment nagedacht over gedachten die je toe kunt passen als de ratio je in toenemende mate in de steek laat? Met de juiste kennis en technieken zorg je voor toegenomen weerbaarheid en daarmee controle en rust.

2) Ontspanningsoefeningen en mindfulness zijn goed om toe te passen.

Wij blijven het herhalen omdat we van de kracht overtuigt zijn: het inbouwen van ontspanningsoefeningen en technieken uit de mindfulness helpt echt om tot een goede mindset te komen! Met enige regelmaat merken we dat mindfulness weg wordt gezet als ‘zweverig’ en ontspanningsoefeningen als ‘tijdrovend’, maar die kunnen anno 2018 de prullenbak in. Met korte, eenvoudige technieken kunnen mensen zorgen voor een prettige focus en betere mindset.

Feitelijk train je met dergelijke oefeningen je denkbeeldige ‘aandachtspier’. Eigenlijk is het heel eenvoudig en concreet. Hoe meer je deze spier traint, hoe eerder en hoe beter je opmerkzaam wordt op wat er door je heen gaat. Het voordeel is dan bijvoorbeeld dat je beter opmerkt dat negatieve gedachtes zich aandienen. Ook zal je het eerder ervaren als negatieve spanning zich voordoet. En de regel is dat hoe eerder je negativiteit opmerkt, hoe makkelijker het wordt om het los te laten of gewoon te verdragen. Het verder trainen van de aandachtspier gaat je ook helpen om opmerkzaam te zijn op positieve gedachtes en gevoelens in jezelf en deze verder uit te bouwen.

3) Stel prioriteiten en waarden vast in het bepalen van je doel.

Wanneer je in het dagelijkse leven de nodige ballen in de lucht moet zien te houden, kan het wel eens voorkomen dat je verwijderd raakt van de dingen die er echt toe doen en je blij maken. Je gaat meer vanuit de automatische piloot handelen, zoekt naar kleine geluksmomenten op de kortere termijn en het ligt op de loer dat je in alle bezigheden de gedachte hebt dat het allemaal nét niet lekker loopt. Door goed zicht te hebben op je waarden en doelen kun je zorgen dat je kompas scherp blijft. Wanneer moet je grenzen stellen om uiteindelijk de doelen te kunnen behalen die er echt toe doen? Toegenomen bewustwording zal maken dat je met meer effectiviteit en voldoening aan je doelen werkt.

Behandelhuis biedt een uitstekende mogelijkheid om op een laagdrempelige wijze met een professional in contact te komen om te werken aan een gezonde mindset en goede focus. Jij bent degene die de keuzes maakt waarbij we je een extra zetje bieden om te kunnen genieten en presteren in privé en werk.

Meld je nu aan